Każdy sportowiec, a i amatorzy sportu doskonale wiedzą ile wysiłku i energii potrzeba, by perfekcyjnie wykonać nawet wyglądające na proste ruchy i ćwiczenia.
Poza odpowiednim doborem treningów, strojów i obuwia, tak samo ważne stało się odpowiednie dostarczenie organizmowi energii oraz składników odżywczych. Przy wytężonej pracy – regularnych treningach, organizm tancerza potrzebuje od 5-6 małych, ale treściwych posiłków.
CO POWINNO ZNALEŹĆ SIĘ W DIECIE SPORTOWCA?
WĘGLOWODANY
Dzielimy je na proste i złożone. Proste to nic innego niż cukry zawarte w różnego rodzaju batonikach i słodkościach. Początkowo dają pożądany efekt – organizm ma zapas energii, ale tylko na chwilkę, szybka dawka glukozy powoduje jednak równie szybki jej odpływ. Dlatego sportowcom zaleca się spożycie węglowodanów złożonych, które znajdują się w makaronach, ryżu, produktach zbożowych, musli, a także owocach i warzywach, które oczywiście są w diecie niezbędne. Podczas długiego i wytężonego treningu węglowodany powinny stanowić praktycznie 60% diety.
TŁUSZCZ
Wysokonasycony tłuszcz nie jest konieczny jako dodatkowy składnik diety. W składnikach pokarmowych znajduje się dawka tłuszczu, która powinna wystarczyć, by uzupełnić zapotrzebowanie organizmu w ten składnik. Warto jednak włączyć do diety tłuszcze znajdujące się w roślinach i olejach roślinnych.
BIAŁKO
Najważniejszym składnikiem pokarmowym dla sportowca jest białko. To ono pomaga budować tkankę mięśniową i przy mniejszym spożyciu węglowodanów, także stanowi dobry materiał energetyczny. Przy intensywnym, ponad 10 godzinnym treningu należy pamiętać o uzupełnianiu zapotrzebowania organizmu na białko. Produkty białkowe zalecane w diecie sportowca to: przede wszystkim algi – w tym chlorella, spirulina oraz bardziej znane w naszym środowisku: drób (najlepiej mięso z hodowli wiejskiej, bez antybiotyków), cielęcina, ryby oraz chude sery.
Algi jako źródło ogromnej ilości białka, dostarcza organizmowi sześciokrotnie więcej białka niż na przykład kotlet schabowy. Już 3 gramy tej wodnej rośliny pokrywa całkowicie zapotrzebowanie na białko dla trenującego sportowca.
NAPOJE
Ze względu na szybką utratę płynów wraz z potem (zwłaszcza latem, gdy temperatura przekracza 20 stopni) sportowcy powinni regularnie uzupełniać płyny. Wraz z potem przy intensywnym treningu z organizmu ucieka około 2l na godzinę. Pragnienie zaś jest ostatecznym sygnałem organizmu o znacznym odwodnieniu. Pamiętać należy, że nie tylko dla zbilansowania niezbędnych do pracy organizmu elektrolitów, potrzebna jest woda. Każda komórka ciała wymaga wody do prawidłowego funkcjonowania, procesów odbudowy i regeneracji, a tym bardziej organy i mięśnie.
Sok z młodej trawy jęczmiennej zawiera ponad 20 żywych enzymów, ogromną ilość witamin, mikroelementów i składniki pozwalające odzyskać energię w bardzo krótkim czasie!
W porównaniu z innymi warzywami, oryginalny sok z traw wypada rewelacyjnie.
JAKIE KORZYŚCI DAJE JĘCZMIEŃ I CHLORELLA DLA SPORTOWCÓW?
• Zwalcza zakwasy, odkwasza mięśnie
• Poprawia działanie stawów i wpływa na elastyczność mięśni i ścięgien
• Poprawia wydolność i przepływ tlenu we krwi
• Działa jak energetyk i izotonik (ale bez pomocy chemii)
• Poprawia koncentrację (Fenyloalanina)
Chlorella zawiera składniki zwiększające odporność organizmu, a przez to organizm z łatwością radzi sobie z regeneracją mikro urazów i likwidacją stanów zapalnych. Chlorofil zawarty w Chlorelli pozwala nam efektywnie usuwać toksyny z organizmu, które gromadzimy podczas intensywnego treningu. Wytrzymałość sportowców zwiększa się dzięki cukrom złożonym zawartym w Chlorelli. Chlorella jest w postaci bardzo malutkich tabletek, które można gryźć, ssać lub połykać, kiedy tylko mamy ochotę. Nawet do 50 tabletek dziennie.