Przy naszych nawykach żywieniowych praktycznie niemożliwe jest przedawkowanie zielonych produktów żywnościowych. W czasie spożywania Chlorelli w wyższych dawkach, zaobserwować można wydalanie ciemnozielonego stolca, co jest oznaką dostatecznego nasycenia organizmu algami. Zwykle jednak ciemnozielony stolec występuje na początku spożywania, gdy jelito dopiero się oczyszcza i Zielona Żywność nie jest w pełni wchłaniana. W tym momencie nie chodzi o objaw dostatecznego nasycenia.
W przypadku Młodego Jęczmienia nie ma takiego efektu. Można tylko polegać na zalecanym porcjowaniu i subiektywnym odczuciu.
Gwałtowne wprowadzenie Zielonej Żywności może jednak niekiedy uruchomić nadmierną reakcję oczyszczającą i doprowadzić do wtórnego zatrucia toksynami, które są w organizmie zgromadzone przez lata naszego niezdrowego trybu życia.
Docelowe porcje nie są zatem ograniczone, ale rozpoczynając spożycie, dobrze jest przyjmować najpierw niższe dawki, aby organizm oczyszczał się powoli.
Jeżeli jesteś zainteresowany/a jak w pełni bezpiecznie wprowadzić Zieloną Żywność do swojego jadłospisu, napisz do mnie