Badania Jęczmień

badania jęczmień

SPROSZKOWANA TRAWA JĘCZMIENNA

Trawa jęczmienna wspomaga sen; ma działanie przeciwcukrzycowe, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia odporność; chroni wątrobę; działa przeciwtrądzikowo/odtruwająco i przeciwdepresyjnie. Poprawia funkcję żołądkowo-jelitową, ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające, hipolipidemiczne i przeciwdrzewne. Zmniejsza hiperurykemię; zapobiega niedotlenieniu, chorobom sercowo-naczyniowym, zmęczeniu i zaparciom; łagodzi atopowe zapalenie skóry. Jest suplementem wapnia i poprawia funkcje poznawcze. Wyniki te potwierdzają, że trawa jęczmienna może być jedną z najlepszych żywności funkcjonalnych w profilaktyce chorób przewlekłych i najlepszym surowcem nowoczesnej struktury diety.

ANTYDEPRESYJNE I FUNKCJONALNE SKŁADNIKI TRAWY JĘCZMIENNEJ

Depresja jest nie tylko jednym z najpowszechniej powiązanych zaburzeń psychicznych na świecie, ale także wiąże się z ryzykiem rozwoju raka, demencji, otyłości, cukrzycy, ciśnienia krwi, miażdżycy, epilepsji i udaru. W patomechanizmie depresji odgrywają ważną rolę receptory GABAergiczne, glutaminergiczne i cholinergiczne. Witaminy i minerały zawarte w zielonym Jęczmieniu mogą zapobiegać związanym ze stresem zaburzeniom psychiatrycznym, jakim jest depresja.

TRAWA JĘCZMIENNA JEST BOGATA W SKŁADNIKI ODŻYWCZE I FUNKCJONALNE

Głównymi składnikami są błonnik 29,5%, białko 27,3%, tłuszcz 4,57%, witamina A 20,5 mg/100 g, witamina C 251,6 mg/100 g, Ca 479,4 mg/100 g, S 305,5 mg/100 g, Cr 0,14 mg/100 g, Fe 23,3 mg/100 g, Mg 183,2 mg/100 g, K 3384 mg/100 g, chlorofil 528,5 mg/100 g, SOD 440,0 U/g, katalaza 839 U/g lutonarin 342.9 mg/100 g, saponarin 726,2 mg/100 g. Ogólnie zawartość składników odżywczych i funkcjonalnych jest bardzo różna w zależności od etapu wzrostu jęczmienia lub technologii przetwarzania oraz różnych odmian; na przykład zawartość sodu w regionach górskich jest niska, ale wysoka na gruntach zasolonych i alkalicznych, a także na gruntach warzywnych, a zawartość błonnika pokarmowego na etapie sadzonek jest niska, ale wysoka na etapie wydłużania. W liściach jęczmienia w fazie wzrostu występują większe różnice w zawartości saponaryny i lutonaryny; w szczególności zawartość lutonaryny jest 6,4 razy większa. Większe różnice w zawartości tryptofanu występują w liściach jęczmienia przy trzech źródłach światła. W wielu badaniach wykazano, że zielony Jęczmień zawiera znaczne ilości Ca, Fe, Zn, K, Mg, kwasu foliowego, β- karotenu, chlorofilu, kwasu pantotenowego, witaminy C i witaminy B12.

prace badawcze

BADANIA:

Enzymes and Enzyme Therapy. Cichoke, Anthony J., D.C. New Canaan, Conn.: Keats Publishing, Inc., 1994, p5ff.

Green Barley Essence. MUDr. Yoshihide Hagiwara, New Canaan, Conn.: Keats Publishing, Inc., 1986, p.8ff.

The Purification Prescription. Hendler, Sheldon, Saul, MUDr., Ph.D New York: William Morrow&Co., Inc., 1991, p.216

Amber Waves of Grain. Jack, Alex a Gale. . New York: Japan Publications, Inc., 1992, p.102.

 

Biochemický a biologický výzkum výtažku z mladých ječmenných výhonků. Alan L. Goldstein Washington, D.C.

The Complete Book of Juicing, Michael T. Murray, Rocklin, CA: Prima Publishing, 1992

 

Antioxidative Activity of an Isoflavonoid, 2″-O-Glykosylisovitexin Isolated from Green Barley Leaves, Kitta K, Hagiwara Y, Shibamoto T, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 40 (10): 1843-1845 Oct 1992.